{ "title": "Beş Duyu Organımız", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/bes-duyu-organimiz.jpg", "date": "19.01.2024 11:02:01", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Beş Duyu Organımız, İnsan vücudundaki duyu organları çevredeki kimyasal ve fiziki uyarıları alıp bazı yollarla beyne aktarıp beynin bu uyarıları işlemesini sağlar. Duyu organlarının her biri reseptör adı verilen algılama ünitelerine sahiptir. Bu reseptörler ile ortamdan alınan uyarılar sinirsel yollar ile insan beynindeki alakalı merkezlere ulaştırılıp duyum meydana getirirler.

Görme Organımız Göz

Göz görme duyusu organımızdır. İnsan vücudunda bir çift göz bulunur. Gözler yüzümüzdeki sol ve sağ göz çukurlarına yerleşmiş durumdadırlar. Görüntünün algılanmasında görevli olan bölüm 2 farklı kısma ayrılıp incelenir. Bu kısımlardan ilki reseptör bölüm olan göz küresi ve ikinci kısmı duyuları beyne ileten yoldur. Gözün hareketlerine yardımcı olan ve gözü koruyan bileşenler; göz kapakları, göz kasları, kaş, gözyaşı bezi ve conjunctiva'dır.

İşitme Organımız Kulak

Kulak, işitme duyu organıdır. Çevreden gelen ses dalgalarının (Sinirsel uyaranlara çevirerek) işitilmesini ve denge olayının gerçekleşmesini sağlar. Kulak, başın iki yanındaki şakak kemikleri içindeki oyuğa yerleşmiştir. Kulak dıştan içe doğru; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur.

Koku Organımız Burun

Burun koku almanın yanı sıra önemli bir işlev olan solunum işlevini de yerine getirir. Burun organının içerisinde kıllar, burun kanalları, mukoza, kılcal kan damarları ve koku alma hücreleri vardır. Burun boşluğunun tavan kısmında kokuyu tespit eden bazal reseptörler, destek reseptörleri ve koku reseptör hücreleri yer almaktadır. Koku hücreleri bipolar nöronlardır ve destek hücrelerinin arkasında hücre gövdeleri bulunur. Burnun boşluğunun içerisinde ortalama 25 milyon kadar koku hücresi bulunmaktadır.

Dokunma Organımız Deri

Deri bütün vücudumuzu saran bir duyu organlarımızdan biridir. Basınç, ısı, ağrı ve dokunma gibi duyular derimiz tarafından algılanır. Deri yetişkin bir insan da vücut ağırlığının yaklaşık olarak %20'si kadardır. Derinin kalınlığı vücudun her bölgesinde farklıdır Deri el içi ve ayak tabanlarında en kalınken göz kapaklarında ise en incedir. Deri, insan vücudunun dış ile iç ortamı arasında bir bariyer görevi yapar. Vücut yüzeyini tamamen kaplayan deri kişiyi yaralanmalara, fiziksel ve kimyasal etkilere karşı korur. Deri 3 farklı tabakadan meydan gelir. Bu tabakalar; epidermis, dermis ve hipodermistir.

Tat Alma Organımız Dil

Tat duyusunu algılayan organ dildir. Dil ağız boşluğu içinde yer alır. Dilin arka kısmı çene kemiği ile birleşikken ön kısmı serbest bir şekildedir. Dil çizgili kaslardan meydana gelir ve besinleri çiğneme, yutma ve konuşma gibi işlevlerde yardımcı olur. Tat duyusunu alan ve dilin üzerinde yer alan tat tomurcukları epitelyum hücrelerden oluşmuştur. Tat tomurcukları papillalarda yer almaktadır. Dil bir tat alma duyusu olmasının yanı sıra aynı zamanda bir sindirim organıdır. Dilin yapısındaki çizgili kasların birleşimi, kasların arasında bulunan bağ doku sayesinde gerçekleşir. Bu bağ dokuda elastik lifler, arter, ven ve yağ dokusu bol miktarda bulunur.

" } ] }