{ "title": "Boşaltım Sistemi Organları", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/bosaltim-sistemi-organlari.jpg", "date": "20.01.2024 11:48:49", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Boşaltım sistemi organları, insanlarda oldukça önemli olan ve bütün insanların tükettiği besinlerin faydalı olan bölümlerinin alınarak gerisinin dışkı olarak ya da diğer yollardan vücutta atılmasında görevli olan organlardır. Sadece insanlar değil bütün canlılar yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için boşaltım yaparlar. Tabi ki yapılan boşaltımı sağlayan birçok organ bulunmaktadır. Kişilerin günlük olarak tükettikleri besinlerin vitamini mineral ve enerjilerinin alındıktan sonra vücuttan atılması olayını sağlayan bu organlar canlı yaşamı için olmazsa olmazlardan biridir. Bu organların herhangi birinin görevlerini yapmaması durumunda çok büyük problemler meydana gelerek kişinin yatağa düşmesine hatta hayatını devam ettirememesine bile neden olabilmektedir. Boşaltım sistemi organları yaptıkları görevler ile vücuda zararlı maddeleri vücuttan atmaz. Bu organlar vücutta kullanılan suyun ya da diğer besinlerin kullanıldıktan sonra geriye kalan gereksiz maddelerin atılmasını sağlar. Bunların yanı sıra bazen vücuda alınan fazla maddelerin de boşaltım sistem tarafından atılması sağlanır. Böylece vücutta meydana gelebilecek birçok problem ortadan kalkmış olur. Boşaltım sistemi organlarında bahsedecek olursak Çok daha detaylandırarak şu şekilde farklı farklı sıralayabiliriz.

1. Böbrekler

Böbrekler, insan vücudunda biri sağda diğeri solda olmak üzere iki adet bulunur. Böbreklerin boşaltımda en büyük görevi insanların tükettikleri besinlerin kana karışması ile ve aynı zamanda vücuda alınan havanın kana karışması ile kanın içerisindeki zararlı ve vücut için gereksiz maddelerin süzülerek idrar kesesine gönderilerek idrar şeklinde vücuttan atılmasıdır. Bu görevi ile böbreklerin boşaltım sistemi organları arasında son derece büyük görevleri olduğunu söyleyebiliriz.

2. Akciğerler

İnsan vücudunda bulunan tüm organların yaşayabilmesi ve hücrelerin yaşayabilmesi için gerekli olan oksijenin alınmasını sağlayan akciğerler oksijeni kullanarak vücuttaki karbondioksidin vücuttan atılmasını sağlar. Birçok kişi bu organı boşaltım sisteminden saymasa bile aslında akciğerler boşaltım sistemi üzerinde çok büyük etkiler yapmaktadır.

3. Deri

Bilindiği gibi insanlar özellikle yaz aylarında oldukça yoğun bir şekilde terlerler. Aslında vücut ısısının otomatik olarak dengelenmesi amacı ile terlerken aslında insanlar vücutlarından su atarlar. Bu durum direk olarak boşaltım alanına girer. Bu nedenle deri de önemli bir boşaltım organıdır demek son derece doğru olacaktır. Terleme ile vücuttan su ile aynı zamanda tuz da atılır.

3. Karaciğer

Vücuda alınan bazı besinler sindirilemediği için karaciğerde amonyak adı verilen yabancı bir madde oluşur. Bu madde direk olarak zehirleyici etkiler göstermektedir. Karaciğer ise bu sıvıyı daha az zehirli olan ürik aside dönüştürerek boşaltım sisteminde çok büyük faydalar sağlar. Bu nedenle karaciğeri de boşaltım sistemi organları arasında görmek mümkündür.

4. Kalın bağırsak

İnce bağırsaktan geçmeyen besinler kalın bağırsakta bazı sıvıları da toplayarak vücuttan atılmak üzere anüse göndererek boşaltımı gerçekleştirir.

5. İdrar borusu

İdrar borusu böbreklerde süzülmüş olan kanın ve vücuda alınan sıvıların kullanıldıktan sonra atılması için idrar kesesine gönderilmesi sırasında bu iletimin saplanmasında görev alarak boşaltım sistemi organları arasında yer almaktadır.

6. İdrar kesesi

Yine böbreklerde süzülmüş olan sıvıların boşaltılacak olanlarının biriktiği kesedir. Bu kese dolduğu zaman kişilerde idrar yapma isteği gelir. İşte bu organ da boşaltımda önemli görevler alır.
" } ] }