{ "title": "Organ Haritası", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/organ-haritasi.jpg", "date": "20.01.2024 17:40:51", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Organ haritası, organlar yaşamamızı sağlayan vücudumuzun temelini oluşturan parçalarıdır. Her birinin farklı bir görevi farklı bir işlevi vardır. Organ haritasındaki organlarımız tiroit nefes borusu akciğer karaciğer safra kesesi böbrek apandisit mesane atar damar kalp yemek borusu diyafram aort dalak mide pankreas ince bağırsak kalın bağırsak rektumdur. Tek tek görevlerini ve yerlerini inceleyelim.

Kalp, içi boş kas yapısında olan bir organdır. Her iki akciğer arasında büyük bir alanı kaplar etrafı zar ile çevrilidir. Genel olarak sternum arkasında eğik olarak durur. Ekseni yukarıdan aşağıya arkadan öne sağdan sola doğrudur. Günde yaklaşık olarak yüz bin kanı vücuda pompalar. Kalp büyüklüğü bir insanın kendi el yumruğu kadardır. Her canlıda dokuların organların ve hücrelerin oksijen karbondioksit aminoasitlere vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Kalp vücutta motor görevi yapar. Kalp dolaşım sistemini oluşturur. Kalp dakika da altmış ile seksen arasında vuruş yaparak vücuda kan pompalar.

Karaciğer, diyaframın hemen alt kısmında sağ tarafta yer alır yaklaşık olarak iki kilo gramdır. Koyu kırmızı renkte yumuşak bir organdır. Protein üretilmesini ve depolanmasını kontrol eder. Şekerin depolanmasını kanda bulunma oranını dengeler depolanmış yağların kullanılmasını sağlar. Günde bir kilo kadar safra salgılar. Vücut ısısının dengelenmesine yardımcı olur. Vücudun ihtiyacı olan su ve mineralleri yapar. Hormonlar üzerinde etkilidir.

Akciğer, göğüs boşluğunun içerisinde bulunan ve solunum için gerekli olan organımızdır. Göğüs boşluğunun sağ ve sol yanlarında bulunan iki ayrı parçadan oluşur. İçerisi hava ile dolu olan akciğer kesecikleri denen boşluklardan oluşur. Sağ akciğer üç loba sol akciğer iki loba ayrılır. İç yan yüzlerde bronşlar atar damarlar lenfler ve sinirler çıkar. Ana görevi ise atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve kan dolaşımındaki karbondioksiti atmosfere çıkarmaktır.

Dalak, karın boşluğunun solunda midenin arka tarafında bulunan dalak eskimiş kan hücrelerini yok eder. Gerektiği zamanda yeni kan hücreleri oluşturur. Sıtma ve tifo gibi hastalıklar sonrası dalak zarar görebilir.

İnce bağırsak, ince bağırsak kıvrımlı bir yüzey yapısına sahiptir. Besinlerin bağırsak duvarından difüzyonu ve böylece de emilimi için uygun olan yüzey alanını artırır. Yetişkin bir insanın bağırsak uzunluğu yaklaşık yedi metredir.

Kalın bağırsak, ince bağırsak ile anüs arasındaki kısımdır. Toplam uzunluğu bir buçuk metredir. Sindirim sisteminin beşte birini oluşturuyor.

Mide, karın bölgesinde sol tarafında kaburga kemiklerinin arkasında ve diyaframın altında oyuk torba biçiminde bir organdır. Boş mide on beş yirmi santim uzunluğunda sekiz on santim genişliğindedir.

Böbrek, omurgalılarda bulunan fasulye şeklinde boşaltım organıdır. Böbreğin görevi protein parçalanması sonucu oluşan üre gibi zararlı maddeleri vücuttan atar.

Pankreas, karın boşluğunun üst tarafında bel ve omurların ön kısmında yerleşik olarak bulunur. Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna yardımcı olur. Kan ve şekeri düzenler. Ortalama on beş yirmi santim uzunluğundadır.

Yemek borusu, yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesidir. İçten dışa doğru örtü epiteli düz kas ve bağ dokusundan oluşur.

Apandisit, insanlarda kalın bağırsağındaki bir çıkıntısı şeklindedir. Kör bağırsağın alt bölümüne tutunmuş serbest olan diğer ucu çıkmaz halinde sonlanan bir bağırsak çıkıntısıdır. Her bir çıkıntı yedi ile on santim kadardır.

Safra kesesi, karaciğerden salgılanan safranın toplandığı karaciğerin alt kısmında olan organdır. Kesenin görevi safrayı depolayıp yoğunlaştırmaları ve gerekli aralıklar ile on iki parmak bağırsağına salgılamaktır.

Rektum, kalın bağırsağın son bölümüdür anüse açılır on beş santim uzunluğundadır. Dışkının atılmadan önce tutulduğu yerdir.

On iki parmak bağırsağı, midenin hemen ötesinde beş on santim kadar uzayan ince bağırsağın bir kısmıdır. C harfi görünümündedir.
" } ] }