{ "title": "Organ Nakli", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/organ-nakli.jpg", "date": "20.01.2024 15:31:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Organ nakli, çeşitli hastalıklara karşı kesin çözüm olan ve donör denilen bağışçı kişiden alınan organ parçasının ya da organın tamamının hastanın vücuduna nakil edilmesidir. Organ nakli bağış yapan kişinin hayatta olması durumunda yapılabilir ya da kadavradan organ nakli yapılabilir. Organ nakli sadece donörden alınan organın başkasına transfer edilmesini değil, organın bir parçasının da alınmasını ve hastaya nakil edilmesini kapsar. Bunların içinde doku transferi, akciğer, karaciğer, pankreas, kalp, kornea, ince bağırsak, deri, el gibi farklı organların nakli bulunmaktadır. Organ nakli sayesinde yüzünde kalıcı hasar meydana gelen kişiye deri nakli yapılabilir, gözlerdeki sorun nedeniyle kornea nakli de yapılarak kişinin tekrar görmesi sağlanabilir.

Organ nakli konusunda 18, yüzyıldan itibaren çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Ancak bilimsel içerikli çalışmaların yapılmasına 19. Yüzyıldan itibaren başlanmıştır. Başarılı şekilde organ nakli yapılsa da bazen genetik etkenlerden ya da epigenetik etkenlerden dolayı nakil edilen organ hastanın vücudu tarafından reddedilebilir. Bu yüzden organ nakli öncesindeki tıbbi çalışmaların özenle yapılması önemlidir. Geleceğe dönük yapılan tıbbi çalışmalarda bu konu oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Organ nakli tıbbi açıdan aktif tedavisi kalmayan ya da dokulardaki kalıcı hasarın olması halinde hastanın tedaviye yanıt vermemesi durumunda hastalara umut ışığı olmaktadır. Fakat günümüzde bile organ nakli sonrasında organ reddi ortaya çıkmaktadır.

Organ nakli modern tekniklerle yapılmaktadır

Organ nakli için yapılan ameliyatlar oldukça önemlidir. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte bu ameliyatlar oldukça güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. Laparoskopik ameliyatlar sayesinde insanlar 7-10 gün içinde normal yaşamına geri dönebilir, bedensel engel sorunu yaşamazlar. Bu yüzden organ nakli konusunda herkes duyarlı olmalıdır.

Organ naklinde kimler donör olabilir?

Sağlık Bakanlığının bu konudaki genelgesine göre, 4. Dereceye kadar olan akrabalar arasında organ nakli yapılabilir. Bölgesel etik kurullarından alınacak onayla akraba dışındaki nakillerde olabilir. Organ nakli bakımından çapraz nakil denilen donör değişimi de yasal kurallar çerçevesinde yapılabilir.

Organ nakli için tercih edilmesi gereken merkezler

Organ nakli yapılacak bir hastanenin üst düzeyde hizmet vermesi gerekir. Çünkü organ nakline bir ameliyat olarak bakmamak gerekir. Nakilden önceki ve sonraki süreçlerde merkezin tüm birimleri ortak bir çalışma yürütmelidir. Buna rağmen organ naklinde her zaman başarılı bir sonuç alınamayabilir. Nakil multidisipliner bir çalışmayı gerektirir. Bunu tamamlayan sağlık kuruluşlarının organ nakli yapması gerekir.
" } ] }