{ "title": "Organ", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/organ.jpg", "date": "21.01.2024 18:36:08", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Organ, insan vücudunda iç ya da dış yapının oluşması için farklı görevler yapan sistemlerdir. Biyolojide organın tanımı çok daha açık bir şekilde yapılmıştır. Biyolojiye göre organ ise canlı bit vücuttaki dokuların bir araya gelerek oluşturdukları ve hepsi belli bir görev ile vücutta görev yapan ve aynı zamanda sınıfları tam olarak belirlenmiş vücut elemanlarıdır. İnsan vücudunda organ son derece önemli yer alır. Aslında vücut direk olarak organların bir araya gelmesi bunların kemikler ile desteklenmesi ile oluşmaktadır. Bu nedenle diyebiliriz ki bir canlının oluşabilmesi için organ şarttır. Günümüzde görülen doğum hataları ya da kazalar sonucunda bazı insanların vücutta bulunan organlarından sadece biri bile zarar gördüğünde kişi oldukça büyük olumsuzluklarla karşılamaktadır. Bu nedenle organ bir insan yaşamı için olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Organın insan vücudunda önemi nedeni ile organlar oldukça değerlidir. Günümüzde bazı insanlar küçük bir organın çalışmaması nedeni ile yaşamına devam edememektedir. Bu gibi durumlarda organ nakli gerekmektedir.

İnsan vücudunda bulunan bazı organlar iki tane olduğu için insan vücudu birçok zaman bu organların biri ile idare edebilmektedir. Bu organa örnek verecek olursak böbrekleri söyleyebiliriz. Günümüzde çok aktif bir şekilde gerçekleştirilen organ nakilleri arasında böbrekler gelmektedir. Bu organ insanlarda bir tane olduğunda bile vücudun ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Tıbbi olarak organ, çok farklı sınıflarda incelenmiştir. Bizlerde organı sınıflandırılmış bir şekilde inceleyelim.

İç organlar: İç organlar insan vücudunda bulunan organların tümüdür. Fakat insan vücudunda bulunan ağız, burun gibi organlar bu gruba girmez. İç organ grubu sadece insanların vücutlarının içerisinde bulunan yemek borusu, akciğerler, kalp, soluk borusu, mide, kalın bağırsak, ince bağırsak, böbrekler, rektum, safra kesesi, karaciğer ve daha farklı organlar bulunmaktadır. İşte bu organlar oldukça büyük görevler yapmaktadır. Organ insan vücudu için son derece önemli durumlara neden olur. İç organlar son derece önemlidir ve birçoğu olmadan insanlar yaşamına devam edemez.

Sindirim sistemi organları: bu organlar insanların vücudunda bulunan organ yaşamı için gerekli olan enerjinin sağlanması için tüketmiş oldukları yiyecek ve içeceklerin sindirilmesi için gerekli olan görevleri yapmaktadır. Bu organ en az kalp kadar önemlidir. En küçük yavaşlamasında bile çok büyük problemler insanlarda görülmektedir. Bu nedenle sindirim sistemi organ olarak en önemli organlardan biri olarak sayılmaktadır. Sindirim sistemi organı; ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak olmak üzere birçok farklı organların bir araya gelmesiyle meydana gelmektedir.

Üreme organı: İnsanların çoğalması için gerekli olan organdır. Aslında üreme organlarını daha fazla açarak diğer organları da sayabiliriz. Kadınlarda ve erkeklerde üreme organı farklılıklar göstermektedir. İşte cinsiyetin oluşmasında bu organlar oldukça önemlidir. Kadını kadın yapan erkeği de erkek yapan organ üreme organdır. Erkekte penis, testis, prostat bu organa örnek verilirken kadında vajina, rahim, memeler örnek verilebilir.

Boşaltım organı: Boşaltım organı insanların tükettikleri yiyeceklerin ve içeceklerin kullanıldıktan sonra vücuttan atılmasını sağlayan organlardır. Bağırsaklar, deri, akciğerler, böbrekler bu organ için söylenebilir.

Solunum: İnsanların yaşayabilmesi için oksijene ihtiyaçları vardır. Gerekli olan oksijen bu organlar sayesinde gerçekleşir. Akciğer, ağız ve burun, yutak, gırtlak, soluk borusu bu organa örnek verilebilir.

Dolaşım organları: bu organlar insan vücudunda kan dolaşımını sağlayarak kişilerin canlı kalmasında önemli roller oynar. Kalp ve damarlar bu organ için örnek verilebilir.

Duyu organları: bu organlar herkes tarafından bilinir. Geri, göz, kulan, burun, dil gibi organlardır.
" } ] }