{ "title": "Organların Görevleri", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/organlarin-gorevleri.jpg", "date": "20.01.2024 11:50:36", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Organların Görevleri; Kalp: Kalp kanı vücutta dolaşımını sağlar. Günde yaklaşık olarak 100 bin, senede 40 milyon, tüm insan ömrü boyunca yaklaşık olarak 2,5 milyar kez, hiçbir şekilde durmadan yaklaşık olarak 8 ton kanı vücuda pompalar. Karaciğer: Proteinlerin yapılması ve depolanması, protein bolizmalarının birden fazla yan üretimlerinin tanzim ve kontrol edilmesi. Şekerin depolanması ve kanda yer alması gereken şeker oranının ayarlanması. Vücutta bulunan toksik ve zararlı olan maddelerin nötralize edilmesi. Depolanmış yağların kullanılması.

Kanın pıhtılaşması için gerekli olan maddelerin yapılması. Safra ve safra tuzlarının yapılması. Bunlar kanallardan bağırsaklara ifraz edilmekte ve sindirim yapmaya yardımcı olmaktadırlar. Kırmızı olan kan hücreleri ve başka kan elemanlarımın yapımı için gerekli ve önemli olan maddelerin yapımı ve depolanması. Günde yaklaşık olarak 4 su bardağı (1 litre) safra salgılar. Vücudun ısısını ayarlar. Vücudun ihtiyaç duyduğu su ve vitaminleri oluşturur. Kan oranını ayarlar. Hormonların görevleri üstünde etkili olur.

Akciğer: Göğüs boşluğu içerisinde yer alan ve solunum yapmaya yarayan organdır. Ana görevi atmosferde bulunan oksijeni kan dolaşımına iletmek ve kan dolaşımında bulunan karbondioksiti atmosfere çıkartmaktır. Dalak: Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında yer alan dalak, eskimiş olan kırmızı kan hücrelerini yok eder, gerektiği vakit de yeni kırmızı kan hücreleri üretirler. İnce bağırsak: İnce bağırsağın ana görevleri besinlerin sindirim ve emilimi, su ve tuz emilimi ve elektrolit ve su sekresyonudur.

Kalın bağırsak: Kalın bağırsakta kimyasal veya mekanik sindirim yapılmaz. Sadece ince bağırsakta sindirilemeyen atıklar buraya taşınır. Gelen atıklara karışan su ve mineraller gibi yararlı maddeler emilerek kana aktarılır. Arta kalan maddeler, kalın bağırsağın son bölümü olan rektuma gelir ve anüsten dışarı çıkar. Mide: Sindirim aygıtının yemek borusu ile bağırsak başı arasında yer alan bölümü olup, içerisine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel bir şekilde parçalandığı kısımdır. Mide kendi oluşturduğu asitten kendini korumak için yapışkan, alkalen bazik bir mukus da imal eder.

Böbrek: Omurgalılarda yer alan fasulye biçiminde boşaltım organları arasında yer alır. Böbreğin görevi, proteinlerin parçalanması neticesinde meydana gelen üre gibi zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırırken, diğer yandan vücudun sıvı, mineral ve asit alkali durumunu de düzenler. Pankreas: Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna yardım eder ve kan şekerini düzenler. Karın boşluğunun üst kısmında ve bel omurlarının ön bölgesinde yerleşik bir organdır. Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna yardım eder ve kan şekerini düzenler.

Yemek borusu: Tüketilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş yeri, boğazdır. İçten dışa doğru örtü epiteli, düz kas ve bağ dokudan meydana gelmiştir. Besinler yemek borusundan geçerken yemek borusu peristaltik hareketler meydana getirir. Yemek borusunda sindirim oluşmaz. Besinler yemek borusundan mideye geçiş yapar. Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir. Apandis: Görevi bademciklerin ve lenf düğümlerinin görevine benzer, kalın bağırsakta yer alan mikropları yok ederek hastalık oluşturmalarının önüne geçmeye çalışır.

Safra kesesi: Karaciğerden salgılanan safranın bulunduğu, karaciğerin alt bölgesinde yer alan torba biçiminde bir organdır. Kesenin görevi, safrayı depolayıp, yoğunlaştırmak ve gerekli aralıklarla on iki parmak bağırsağına safra salgılamaktır. Yemek yenildiği vakit safrakesesi kasılır ve konsantre safra ince bağırsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur. Soluk borusu: Nefes borusu ya da trakea, vücutta solunan havanın geçtiği, boru biçiminde bir organdır. Bu boru havayı ciğerlerimize iletmemizi sağlar. Omurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere iletişini sağlarken, omurgasızlar da dışarıdaki havayı doğrudan iç dokulara ulaştırır.
" } ] }