{ "title": "Organların Yerleri", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/organlarin-yerleri.jpg", "date": "19.01.2024 16:21:53", "author": "sibel şakar", "article": [ { "article": "
Organların Yerleri ve Görevi: İç organlarının her birinin görevi vardır ve muntazam bir şekilde dizilmişlerdir.

Kalp: Göğüs boşluğunda akciğerlerin arasında bulunur. Perikard adındaki bir zarla kaplı olan kalp tabandan yukarı koni şeklinde, organın üçte biri sol kaburgada bulunur. Kalp insan ömrü boyunca 8 ton kanı pompalar. Yetişkin bir bireyin kalp büyüklüğü sol yumruğu kadardır. Tabandan tepe uzaklığı 12 cm, en geniş yeri 9 cm'dir. Erkeklerde 340 gram kadınlarda 280 gram kadardır. Kalp sağ kulakçık, sol kulakçık, sağ karıncık ve sol karıncık olmak üzere bölümlere ayrılmaktadır. Canlıların dokular, organlar ve hücreleri oksijen, karbondioksit, vitamin, mineral ve aminoasitler sayesinde beslenir. Besinlerin ayrıştırılması, vücut ısısının dengelenmesi, hormon ve enzimlerin gerekli organlara taşınması görevlerini kalp ve damar sistemi yapmaktadır. Bu sistemde kalp motor görevi yapar.

Karaciğer: Göğüs kafesinde diyaframın altında bulunan karaciğer 2 kilo ağırlığında yumuşak dokuya sahip kırmızı renkte bir organdır. Protein üretilmesi, depolanması ve tanzim edilmesini sağlar. Kanda bulunması gereken şeker miktarını ayarlar. Vücuttaki zararlı maddeleri nötralize eder, gerektiğinde depolanmış yağın kullanılmasını sağlar. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddeyi üretir. Safra sıvısı ve tuzlarını üreterek sindirime yardımcı olur. Karaciğer hormonları dengeler, kan hücrelerinin oluşmasını sağlar.

Akciğer: Solunum fonksiyonlarının yapılmasını sağlayan akciğerler göğüs boşluğunda bulunur. Sağ ve sol yanlarda iki parça şeklinde bulunan akciğerler Plevra bir zarla kaplı haldedir. Akciğer keseciklerinden oluşan bu organda sağ akçiğerde üç lob, sağda ise iki lob bulunur. İç yan kısımlarında bronş, atadarmar, toplardamar ve sinirler bulunur. En önemli görevi oksijenin kan yoluyla organlara nakledilmesidir.

Dalak: Karında sol boşlukta midenin arkasında bulunur. Eskiyen kırmızı kan hücrelerini yok eden dalak, gerektiğinde de yeni kan hücrelerini imal etmektedir. Tifo, sıtma gibi hastalıklardan dalak etkilenir.

İnce Bağırsak: Kıvrımlı bir yapıya sahiptir ve duvarlarında difüzyona uygun bir yüzey vardır. Ortalama 7 metre uzunluğundadır.

Mide: Karında sol tarafta kaburga kemiklerinin arkasında, diyaframın altında torba şeklinde bir organdır. Yaklaşık olarak 20 cm büyüklüğündedir. Yiyecekleri kimyasal ve fiziksel olarak parçalar.

Kalın Bağırsak (Kolon): İnce bağırsak ve anüs arasında bulunan kısımdır. 1.5 metre uzunluğundadır ve sindirim sisteminin beşte birini oluşturmaktadır. Karında ters dönmüş U şeklindedir. Karın sağ alt kısmında kör bağırsak ile başlayan bir organ karaciğerden keskin bir dönüş yaparak geçer. Sol üstte bulunan dalaktan sol aşağıya doğru iner.

Böbrek: Fasulye şeklindeki boşaltım organı olan böbrek, proteinleri parçalarken zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

Onikiparmak Bağırsağı: Midenin 10 cm uzağındaki incebağırsağın bir kısmıdır. C harfi şeklindedir.

Pankreas: Kan şekerini düzenlerken sindirim fonksiyonlarına salgılarıyla yardımcı olmaktadır. Karın boşluğu üst kısımda bulunur.

Apandisit: Kalınbağırsağın bir çıkıntısıdır ve körbağırsağın altı kısmında bulunur. Solucan şeklindedir.

Yemek Borusu: Boğazın içinden başlarken yemeklerin mideye geçişini sağlar.

Safra Kesesi: Karaciğerin alt kısmındadır. Safrayı depolar ve gerektiğinde onikiparmak bağırsağına gönderir.

Rektum: Kalınbağırsağın son kısmına denir. Dışkıların atılmadan önce tutulduğu yerdir.
" } ] }