{ "title": "Sindirim Sistemi Organları", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/sindirim-sistemi-organlar,.jpg", "date": "21.01.2024 12:18:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sindirim sistemi organları, Fiziksel ve kimyasal sindirimin gerçekleştiği organlardır. Fiziksel sindirimin gerçekleştiği organlar, tüketilen besinler, küçük moleküllere ayırır. Kimyasal sindirim organları ise moleküllere ayrılan besinleri, küçük yapı taşlarına ayırır. Sindirim istemi genel olarak, sindirim kanalı ve bezlerinden oluşur. Sindirim sistemi, besinler, vücuda alınması, vücuda alınan besinlerin sindirilmesi, besinlerden yararlı olanları alarak, atık maddeleri dışarı atmayı gerçekleştiren organların tümünü içerir. Sindirime yardımcı olan organlar da vardır. Bu organlar ise karaciğer ve pankreastır. Karaciğerde safra salgılanır, pankreasta ise öz suyu salgılanarak sindirime yardımcı olur.

Sindirim Sistemi Organları

Üst Sindirim Sistemi Organları

Ağız: Vücuda alınan besinlerin dişler tarafından ezilmesi, tükürük ile yumuşatılması ağız yolu ile gerçekleşir. Ağızda hem fiziksel hem de kimyasal sindirim gerçekleşir. Ağza alınan besinlerin dişler ile ezilmesi fiziksel, tükürük salgısı ile besinlerin yumuşatılması ise kimyasal sindirimdir. Vücuda alınan karbonhidratların ağızda sadece kimyasal sindirimi yapılır. Ağız içinde yer alan dil ise gıdaların yutağa ulaşmasını sağlar.

Yutak: Ağız boşluğunun arkasında, boyun ve ağzın gerisinde bulunan bir organdır. Yutak, ağızdaki besinlerin yemek borusuna ulaşmasını sağlar. Ayrıca yutma anında küçük dil soluk borusunu kapatarak, gıdaların soluk borusuna geçmesini önler. Yutak hem fiziksel hem de kimyasal indirim olmaz. Yutak sadece geçiş bölümü olarak tanımlanabilir.

Yemek Borusu ve Kardiya: 25 santim uzunluğunda, yutak ve midenin ortasında yer alan, düz kaslardan oluşan bir indirim organıdır. Kaslar gevşeyerek ve kasılarak gıdaların mideye ulaşmasını sağlar. Bu organda da hem fiziksel hem de kimyasal sindirim olmaz. Kardiya ise yemek borusu ve midenin birleştiği yerde oluşan açıklıktır.

Mide: Tüketilen besinlerin uzun dönem beklediği yer midedir. İnce bağırsak ve yemek borusu başlangıcında bulunan duodenum arasında bulunur. Kasılma ve gevşeme işlemi ile gerçekleşen sindirim fiziksel, asit ve enzimler ile gerçekleşen sindirim ise kimyasal sindirimdir.

Sindirim Sistemi Yardımcı Organları

İnce Bağırsak: İnce bağırsak yetişkinlerde yaklaşık 6-8 metre uzunluğunda olur ve kimyasal sindirimin başladığı organdır. Çocuklarda ise incebağırsak 5-6 metre kadardır. Karbonhidrat, yağ ve protein sindirimleri incebağırsağa gelen safra ve öz suyu ile olur. Tüketilen besinler en ufak moleküllere ayrılarak, ince bağırsaktan kan damarlarına ulaşır. Bu işle emilim olarak tanımlanır. İnce bağırsak sindirim sistemi organlarının en uzunudur ve üç kısımdan meydana gelir.

İnce bağırsağın ilk kısmı ve en kısa yeri oniki parmak bağırsağıdır. Bu bölüm duodenum olarak tanımlanır. Duodenum mideyi jejunum bölüme bağlar. İnce bağırsağın orta kısmı, jejunum, duodenum ve ileum arasında yer alır ve erişkin kişilerde 2-8 metre uzunluğundadır. İleum ise ince bağırsağın son kısmıdır.

Kalın Bağırsak: Yetişkin bireylerde 1,5 metre uzunluğunda olan kalın bağırsak, tüketilen gıdalardan geriye kalan vitamin, su ve minerallerin kana ulaşmasını sağlar. Vücut için faydalı maddelerin dışarı atılmasına engel olur, atık maddelerin ise anüs yolu ile dışarı atılmasını sağlar. Sindirim ince bağırsakta sonlandığı için kalın bağırsak sindirime katkıda bulunmaz. Üç kısımdan oluşan aklın bağırsağın ilk kısmı kör bağırsaktır. Apandis bu bölümde yer alır. Orta kısmı ise çekumdan rektuma kadar uzanan kısımdır. Son kısmı ise rektumdur.
" } ] }