{ "title": "Sindirime Yardımcı Organlar", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/sindirime-yardimci-organlar,.jpg", "date": "19.01.2024 23:56:21", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Sindirime Yardımcı Organlar, Besin maddelerinin içermiş olduğu karbonhidrat maddelere göre yağ, protein, vitamin, su ve mineraller olarak gruplandırılmış olduğunu biliyoruz. Besin içeren büyük moleküllerdir. Büyük moleküllü besin içerikleri hücrelerin kullanabileceği kadar küçük moleküllere parçalanması gerekmektedir. Yenilen besinler hücrelerimize geçebilecek duruma sindirim işlemi sonucunda meydana gelir. Sindirim büyük moleküllü besin içeriğinin hücrelerimizin kullanacağı kadar küçük moleküllere dönüşümüdür. Öyleyse vücudumuzda sindirim besinlerin hücrelerimiz tarafından kullanılabilecek kadar küçük parçalar bölünmesiyle kana geçişini sağlamak sindirim sisteminin işlevidir. Sindirim çiğnemeyle başlamaktadır. Besinlerin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim adı verilir. Besinlerin enzim adı verilen salgılar aracılığıyla parçalanmasına da kimyasal sindirim adı verilir. Mekanik sindirim, besinlerin sindirim enzimleri olmadan, sadece fiziksel şekilde dil, diş, mide, bağırsak hareketleriyle parçalanarak, küçük parçacıklar haline gelmesidir. Yani besinlerin kesilmesi, parçalanması, mide ve bağırsaklarda gönderilen sular sayesinde boza kıvamına gelmesidir. Kimyasal sindirim ise parçalanmış ve sulandırılmış besinlerin enzimler aracılığıyla tükürük, mide ve bağırsak öz suları, pankreas ve karaciğer salgısıyla kimyasal değişime uğrayarak, yapı taşlarına parçalanmasıdır. Kimyasal sindirimde mutlaka enzim ve su kullanılmaktadır.

Sindirime Yardımcı Organlar
" } ] }