{ "title": "Soluk Alıp Vermede Görevli Organlar", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/soluk-alip-vermede-gorevli-organlar.jpg", "date": "19.01.2024 00:58:26", "author": "canan doğan", "article": [ { "article": "
Soluk alıp vermede görevli organlar, Canlılarda soluk alıp verme burunda başlar ve akciğerde son bulur. İnsan yaşamında çok önemli rol oynayan solunum, doğru bir şekilde alınıp verilmelidir. Örneğin burnumuzdan aldığımız oksijeni ağzımızdan vermeliyiz.

Soluk alıp vermede görevli organları şöyle sıralayabiliriz

Burun: Solunum burun ile başlar. Burnun içindeki kıllar solunum alırken dışarıdan gelen havanın içindeki mikropları ve tozları tutar. Solunum havasının alınmasını ve nemlendirilmesini sağlar.

Yutak: Burundan ve ağızdan alınan havayı soluk borusuna gönderir.

Gırtlak: Soluk borusunun üst kısmının genişlemiş bölümüdür ve içerisinde konuşmamızı sağlayan ses telleri bulunur.

Soluk borusu: Havanın burundan sonra geçeceği bölge soluk borusudur. Soluk borusu yutak ve akciğer arasında bulunur. Ağız kısmının son bölümünde bulunan yutak soluk borusuna bağlıdır.

Akciğer: Solunum sisteminde gaz değişiminin yapıldığı organdır. Göğüs boşluğumuzun içinde yer alır. Sol akciğerin küçük olmasının nedeni kalbimizin buraya yakın olmasıdır. Akciğerin yapısı tıpkı bir süngere benzer. Akciğerin soluk alıp vermedeki en büyük görevi havanın içindeki oksijenin alveoller in etrafındaki kılcal kan damarlarına geçmesini sağlamak. Organlardan kirli kanla gelen karbondioksidi alveollere alıp dışarı atılmasını sağlamaktır.
" } ] }