{ "title": "Solunum Sistemi Organları", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/solunum-sistemi-organlari.jpg", "date": "19.01.2024 05:52:11", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Solunum sistemi organları insanlar için son derece önemli ve son derece büyük görevler yapmaktadır. Canlının yaşamı için en temel görevleri yapan solunum sistemi organlarının herhangi birinin bile en küçük görev yapmaması gibi bir durumda kişinin yaşamı sona erebilir. Böylesine önemli görevleri yapan solunum sistemi organları oksijeni havadan alarak, insan vücudunda kan sayesinde tüm hücrelere dağıtmaktadır. Kişinin solunum sistemi ortamdan havayı alarak tekrar ortama karbondioksit salarak görevini tamamlar. Tabi ki bu görev tüm solunum sisteminin ortak görevidir. İnsan vücudunda solunum olayı tabi ki tek organ ile gerçekleştirilmez. Normalde insan vücudunda bazı organlar solunum sistemi organları olarak geçse de aslında solunumun tam olarak gerçekleşmesinde daha derinden incelendiğinde damarlar bile solunumda çok büyük rol oynamaktadır. Akciğerlerden alınan oksijenin damarlar içerisindeki kan ile hücrelere dağıtılması durumu da tabi ki bir solunum olayıdır. Solunum sistemi organları birçok insanın bilmediği görevleri de yapmaktadır. Özellikle insanlarda ve diğer canlılarda ses çıkarma olayı direk olarak solunum sistemi organlarının görevlerini yapması ile gerçekleşmektedir. Örneğin a harfini söylerken solunum sistemi organlarından biri olan akciğerler içerisindeki havanın ses tellerini titretmesi gibi durumlar meydana gelmektedir. Böylece canlıların ses yetenekleri olmuş olmaktadır.

İnsanlarda solunum sistemi organları burun, yutak, gırtlak, soluk borusu ve akciğerler olmak üzere beş farklı organ ile sınırlıdır. Bu organların hepsinin çok farklı görevleri bulunmaktadır. Bazı insanlarda görülen solunum yolu hastalıkları nedeni ile bu organlardan bazılarının çalışmaması durumunda da canlılar yaşamını sürdürebilse de aslında bu organların içinde bazıları olmadan insan yaşamı sürdürülemez. Bu nedenle solunum yolları bir insan için çok büyük önem taşımaktadır. Bu organların yanında sayılabilecek bir organ daha vardır ki bu organda ağızdır. Çünkü insanlar hızlı hareket ettiklerinde ya da daha ağır işler yaptıklarında burunları solunum için gerekli olan havayı sağlayamadığı için direk olarak solunum için gerekli olan hava kişinin ağzından da alınabilmektedir. Yani vücudun ihtiyacı olduğu durumlarda gerekli olan hava ağızdan da alınabilmektedir. Bu nedenle solunum organları arasında ağız da bir nevi sayılabilmektedir. Şimdi solunum organlarını biraz daha detaylandıralım.

Burun: İnsan vücuduna havanın ilk olarak girdiği organdır. Bu organ ağzın tam üzerinde bulunur. Burundan alınan hava insan vücudu için çok daha sağlıklıdır. Çünkü burundan alınan hava, burundan geçerken burun kılları tarafından süzülür ve burun etleri tarafından ısıtılır. Böylece kişilerde hastalıklar meydana gelmez.

Yutak: Burun ve ağız boşluğuna yutak denilmektedir. Bu kısım burundan ya da ağızdan alınan havanın soluk borusuna iletilmesini sağlamaktadır. Yutağın en büyük görevi budur. Yutak hem ağzın hem de burnun birbirine açılmasını sağlar. Ağızdan alınan hava burada burundan alınan hava ile birleşir.

Gırtlak: Soluk borusunun üst kısmına gırtlak denir. Bu nedenle gırtlak kanseri hastalıkları da bir solunum yolu hastalığı sayılabilir. Gırtlak içerisinde canlıların ses çıkarmalarını sağlayan ses telleri bulunmaktadır.

Soluk borusu: Soluk borusu, solunum sistemi organları arasında çok önemli yer tutmaktadır. Soluk borusu üst üste dizilmiş olan yarım yay şekillerindeki kıkırdaktan oluşmaktadır. Soluk borusu sırt omuru arasında ikiye ayrılarak akciğer bronşlarına kadar gider ve akciğer içerisine girer. Bu boru bronşlardan hava keseciklerine dalarak son bulur.

Akciğer: İşte solunum sırasında alınan havanın kana karışmasını sağlayan solunum sistemi organı bu organdır. Akciğer her insanda biri sağda diğeri solda olmak üzere ikiye ayrılır. Solunum sisteminde tedavisi en zor olan organ akciğerdir.
" } ] }