{ "title": "Yapay Organ", "image": "https://www.organ.gen.tr/images/yapay-organ.jpg", "date": "19.01.2024 09:26:14", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "Yapay organ son yıllarda tüm Dünya ülkelerinde konu olan bir durumdur. Tıbbi ve tıptaki teknolojilerin son derece ilerlemesi neden ile yapay organ çok büyük araştırma konusu olmuştur. Günümüzde birçok organın yapayları yapılmaktadır. Her ne kadar yapay organın yapılışı zor olsa da bu organlar birçok insana hayat verecek kadar önemlidir. Yapay organın yapılışındaki zorluğun yanı sıra bir de bu organları hastaya takacak doktorda önemlidir. Günümüzde her doktor bu gibi bir işlemi gerçekleştiremez. Bu nedenle yapay organın çok daha gelişmesi gerekmektedir. İnsanlarda görev yapmayan organların aynısının yapay olanının kullanılması oldukça iyi bir fikirdir. Özellikle bu yapay organlar kişiye nakil yapabilecek bir organ bulunana kadar kullanılması için çok olumlu bir şekilde kullanılabilir. Genellikle vücutta hayati önem taşıyan ve insan yaşamı için olmazsa olmazlardan biri olan bazı organlar vücutta görevlerini yapamadığı zaman bu organların yerine geçici olarak ya da kalıcı olarak yapay organlar yerleştirilir. Bu organlar yapılan ameliyatların son derece iyi geçmesi durumunda çok olumlu sonuçların alınmasını sağlarlar. Öyle ki günümüzde birçok insanda yapay organlar bulunmaktadır. Kişilerde kullanılan yapay organlar, bazen kişinin ihtiyacının tümünü karşıladığı gibi bazı yapay organlarda kişilerde gerekli olan ihtiyacın bir kısmının karşılanmasında etkili olmaktadır. Bu gibi durumlar birçok zaman hekimin kalitesine, yapay organın kalitesine ve ameliyatın iyi geçip geçmediğine bağlı olarak değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle yapay organ nakli kesinlikle bilgili doktorlar tarafından yapılmalıdır.

İlk yapay organ oldukça eski tarihlerde üretilmiştir. Net olarak 1885 yılında M. Vonfrey ve M. Gruberilk tarafından yapılan kalp akciğer makinesi ile ilk yapay organ devri açılmış ve o zamanlardan bu zamanlara kadar bu işlemler birçok farklı şekilde geliştirilerek çok büyük hayatlar kurtarmıştır. Tabi ki ilk üretildiğinde oldukça büyük olan ve taşınamaz olan bu makineler zamanla geliştirilerek günümüzde taşınabilir ve hatta vücut içerisine takılabilir hale gelmiştir. Böylesine geliştirilmiş olan yapay organ işlemleri günümüzde de çok önemli şeylere vesile olmaktadır. Günümüzde insan vücudunda bulunan organların birçoğunun yapay olanları yapılmaktadır. Sadece sinir sistemlerinin ve beynin yapılamadığı bir devirde bilim adamları bu gibi organların da yapay olanlarının yapılması için birçok çalışma yapmaktadır. Yapay organ, işlemlerinin birçoğu klinik ortamlarında hastalara takılır ve birçok zamana bu operasyonlar çok olumlu bir şekilde sonuçlanır. Yapay organ operasyonlarında ve sonrasında tek bir sorun vardır ki bu durum günümüzde yapay organın önündeki en büyük engellerdendir. Özellikle geçici olmayan organların naklinde çok karşılaşılan enfeksiyon durumları yapay organ operasyonlarının olumsuz olmalarına neden olmaktadır. Hastalara takılan yapay organlar kişilerde son derece enfeksiyon riski barındırdığı için bazı insanlarda yapay organdan hemen sonra enfeksiyonlar görülür. Bu durumda kişinin yaşamını zorlaştırır.

Yapay organ problemleri arasında bir diğer sorun ise yapılan organların fizyolojik olarak görevlerini yapamamasıdır. Bu durum da yapay organın kişi vücuduna takılması ile anlaşıldığı için ameliyat sonrasında organlarda bu gibi problemler çıkabilmektedir. Günümüzde kalp, pankreas, böbrrek, deri, kulak ve damar olmak üzere birçok organ yapay olarak yapılmaktadır. Bu organlar Birçok zaman hayat kurtarmaktadır. Özellikle kulak, deri, damar gibi organların çalışması genellikle bir soruna neden olmadığı için herhangi bir problem meydana getirmemektedir. Günümüzde ülkemizde de çok büyük yapay organ araştırmaları ve çalışmaları yapılmaktadır. Tüm bu işlemler tıbbi olarak en büyük araştırma konusudur. Gelişen teknolojiler sayesinde bu gibi durumlar oldukça kolaylaştırılmaktadır.
" } ] }