Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri
21 Temmuz 2024

Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri

Boşaltım Sistemi Organları

Boşaltım sistemi organları, insanlarda ve diğer canlılarda tüketilen besinlerin faydalı kısımlarının alınarak, geri kalan kısmının dışkı veya diğer yollarla vücuttan atılmasını sağlayan organlardır. Canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için boşaltım yapmaları gereklidir. Bu süreci gerçekleştiren birçok organ bulunmaktadır. Günlük olarak tüketilen besinlerin vitamin, mineral ve enerjilerinin alındıktan sonra vücuttan atılması olayını sağlayan bu organlar, canlı yaşamı için olmazsa olmazlardandır. Bu organlardan herhangi birinin işlevini yerine getirememesi durumunda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir ve kişinin yatağa düşmesine hatta hayatını kaybetmesine bile neden olabilir. Boşaltım sistemi organları, zararlı maddeleri vücuttan atarak vücudun sağlığını korur. Ayrıca, vücuda alınan fazla maddelerin de boşaltım sistemi tarafından atılması sağlanır. Böylece vücutta meydana gelebilecek birçok problem ortadan kalkar. Boşaltım sistemi organları detaylı bir şekilde şu şekilde sıralanabilir:

1. Böbrekler

Böbrekler, insan vücudunda biri sağda diğeri solda olmak üzere iki adet bulunur. Böbreklerin boşaltımdaki en büyük görevi, tüketilen besinlerin ve alınan havanın kana karışması ile oluşan zararlı ve vücut için gereksiz maddelerin süzülerek idrar kesesine gönderilmesi ve idrar şeklinde vücuttan atılmasıdır. Bu görevi ile böbreklerin boşaltım sistemi organları arasında son derece önemli bir yeri vardır.

2. Akciğerler

Akciğerler, vücutta bulunan tüm organların ve hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijenin alınmasını sağlar. Oksijenin kullanılması sonucu oluşan karbondioksit, akciğerler tarafından vücuttan atılır. Birçok kişi bu organı boşaltım sistemi organları arasında saymasa da akciğerler boşaltım sistemi üzerinde büyük etkiler yapmaktadır.

3. Deri

İnsanlar özellikle yaz aylarında yoğun bir şekilde terlerler. Vücut ısısının otomatik olarak dengelenmesi amacıyla terlerken vücuttan su ve tuz atılır. Bu durum direkt olarak boşaltım alanına girer. Bu nedenle deri de önemli bir boşaltım organıdır.

4. Karaciğer

Vücuda alınan bazı besinler sindirilemediği için karaciğerde amonyak adı verilen yabancı bir madde oluşur. Bu madde zehirleyici etkilere sahiptir. Karaciğer, bu maddeyi daha az zehirli olan ürik aside dönüştürerek boşaltım sistemine büyük faydalar sağlar. Bu nedenle karaciğer de boşaltım sistemi organları arasında sayılabilir.

5. Kalın Bağırsak

İnce bağırsaktan geçmeyen besinler kalın bağırsakta bazı sıvıları da toplayarak vücuttan atılmak üzere anüse gönderilir ve boşaltım gerçekleştirilir.

6. İdrar Borusu (Üreter)

İdrar borusu (üreter), böbreklerde süzülmüş olan kanın ve vücuda alınan sıvıların kullanıldıktan sonra atılması için idrar kesesine gönderilmesini sağlar. Bu organ, boşaltım sistemi organları arasında yer alır.

7. İdrar Kesesi (Mesane)

İdrar kesesi (mesane), böbreklerde süzülmüş olan sıvıların boşaltılacak olanlarının biriktiği kesedir. Bu kese dolduğunda kişide idrar yapma isteği oluşur. Bu organ da boşaltımda önemli görevler alır.

Boşaltım sistemi organları, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan ve zararlı maddelerin atılmasında kritik rol oynayan organlardır. Boşaltım sisteminin doğru çalışması, genel sağlık durumu için hayati önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Organların Yerleri ve Yapısı

Organların Yerleri ve Yapısı

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Solunum Sistemi Organları ve Görevleri

Solunum Sistemi Organları ve Görevleri

Sigaranın Zarar Verdiği Organlar Hangileridir?

Sigaranın Zarar Verdiği Organlar Hangileridir?

Duyu Organları Yapısı ve Görevleri

Duyu Organları Yapısı ve Görevleri

Kanı Temizleyen Organ Hangisidir?

Kanı Temizleyen Organ Hangisidir?

Organ Haritası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Organ Haritası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?