Sigaranın Zarar Verdiği Organlar Hangileridir?
22 Temmuz 2024

Sigaranın Zarar Verdiği Organlar Hangileridir?

Sigaranın Zarar Verdiği Organlar

Sigaranın zarar verdiği organlar neredeyse vücudun bütün organlarıdır denebilir. Çünkü içilen sigaralar nedeniyle doğrudan zarar gören organların yanı sıra içindeki zararlı maddelerin kana karışması ve kanın diğer organlara gitmesi durumunda dolaylı olarak da diğer organlar zarar görebilmektedir. Günümüzde birçok insanın alışkanlık haline getirdiği sigara, insan vücudunda birçok organa zarar vermektedir. Araştırmalar sonucunda görülmüştür ki insanlarda meydana gelen hastalıkların yarısından fazlasının en büyük nedeni sigaradır. İçilen sigaralar insanların önemli organlarına zarar vermektedir. Birçok kanser türü ve sakatlık sigara nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Sigara, hamile bir kadının içmesi durumunda doğacak olan bebeğe bile olumsuz etkiler yapabilir.

Saçlar

İlk olarak saçlardan bahsedecek olursak, sigara içerisindeki zararlı maddelerin yanı sıra kişi sigarayı içtikçe dışarı bıraktığı sigara dumanı yükselir ve diğer insanları zehirlemesinin yanı sıra kişinin saçlarında renk değişimine ve kötü kokuların oluşmasına neden olur.

Beyin

İçilen sigara, beyne giden oksijen miktarını azalttığı için beyinde doğrudan etkilere neden olarak kişilerde psikolojik olarak olumsuzlukların görülmesine neden olur. Bu durumun örnekleri oldukça fazladır. Uzun yıllar içilen sigara, beyinde kimyasal değişikliklere bile neden olabilir.

Gözler

Uzun yıllar içilen sigara, dumanı ile insanlarda görme işleminin gerçekleşmesini sağlayan gözlerde katarakt oluşumuna neden olur. Bunun yanında sigara, maküler dejenerasyona bağlı olarak kalıcı körlük problemlerine neden olabilir. Bu nedenle gözler, sigaranın zarar verdiği organlar arasındadır.

Eller

Sigaranın insan vücudunda birçok yerde zararı olduğu gibi ellerde de büyük zararları vardır. Sigara içen bir insanın eli daima pis kokar ve sigaranın verdiği sarımsı bir renk olur. Bu durum, deri tarafından emilen mikropların çeşitli hastalıklara neden olmasına yol açabilir.

Burun

Sürekli olarak sigara içmiş bir insanın burnunda koku körlüğü gibi durumlar yaşaması son derece normaldir. Çünkü burun içinde bulunan ve koku almayı sağlayan organlar, sigara dumanının verdiği zararlar nedeniyle görevlerini yapamaz hale gelebilir.

Deri

İçilen sigaralar, duman verilirken cildin birçok yerine temas eder. Bu durumda kişide sivilce ve siyah nokta gibi istenmeyen durumlar çok daha fazla görülür. Bu durumun yanı sıra ciltte kırışıklıkların oluşmasına neden olarak erken yaşlanma gibi durumlar gözlenebilir.

Dişler

Bilindiği üzere sigara içen insanların dişleri oldukça sarıdır. Kişiler günlük olarak dişlerini fırçalasa bile sigara nedeniyle sararmaların önüne geçilmesi çok zordur. Bu sararma, estetik güzelliğin yanı sıra kişinin dişlerinde plak oluşumuna da sebep olmaktadır.

Akciğerler

Kişinin sigara dumanını içine çekmesi durumunda bu duman doğrudan akciğerlere gider ve burada hava kesecikleri sayesinde kana kolayca karışır. Bu duman, akciğerlerden süzülerek geçtiği için kişilerde akciğerde tıkanma, akciğer kanseri ve astım gibi önemli ve tehlikeli hastalıklara neden olur. Akciğerler, sigaranın zarar verdiği organlar arasında en önemlisidir.

Üreme Sistemi

Erkeklerde ve kadınlarda sigara içilmesi, sperm sayısını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu durum ise üreme sisteminin düzenli çalışmamasına yol açmaktadır.

Mide ve Bağırsaklar

Sigara içen insanlarda mide ve bağırsak hastalıkları çok yaygın olarak görülür. Özellikle mide ülseri birçok kişide görülür. Sigara mideye en az bir asitli içecek kadar zarar verir.

Dolaşım Sistemi

Sigara, kan damarlarına zarar vererek dolaşım sistemini olumsuz etkiler. Damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Sigara içenlerin kalp krizi ve felç geçirme riski oldukça yüksektir.

Bağışıklık Sistemi

Sigara, bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudun enfeksiyonlara karşı direncini düşürür. Bu durum, kişinin sık sık hastalanmasına ve iyileşme sürecinin uzamasına neden olur.

Böbrekler

Sigara, böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkiler ve böbrek hastalıklarına yol açabilir. Böbrek yetmezliği ve böbrek kanseri riskini arttırır.

Karaciğer

Sigara, karaciğerin detoksifikasyon işlevini bozar ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Karaciğer kanseri riski sigara içenlerde oldukça yüksektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Doku ve Organ Bağışı Nedir?

Doku ve Organ Bağışı Nedir?

Organların Yerleri ve Yapısı

Organların Yerleri ve Yapısı

Haber Bülteni